Ana sayfa Sigorta Hukuku Güvence Hesabı: Aracın Zorunlu Trafik Sigortasının Olmaması

Güvence Hesabı: Aracın Zorunlu Trafik Sigortasının Olmaması

Güvence Hesabı Aracın Zorunlu Trafik Sigortasının Olmaması
Güvence Hesabı Aracın Zorunlu Trafik Sigortasının Olmaması

Elde olan verilere göre, günümüzde yaklaşık 6.5 milyon motorlu aracın geçerli bir Zorunlu Trafik Sigortası bulunmuyor.

Bu araçların önemli bir kısmını motosikletler oluştururken, onu yaklaşık 1.5 milyon araba takip ediyor. Kimi ruhsat sahipleri, buna gerekçe olarak, yüksek prim bedellerini gösterirken, kimileri de yaptırmayı gereksiz görüyor. Oysa ki, böylesine bir durum, kazaya karışanlar için, büyük sıkıntılar doğuracaktır.

Peki, Zorunlu Trafik Sigortası neden zorunludur?

İlkin mevzuatı incelemek istersek, Karayolları Trafik Kanunu’nun “Belge ve plakaların araçlar üzerinde bulundurulması zorunluluğu” başlıklı 23 maddesine baktığımızda, araçların, tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakaları araç üzerinde ve uygun durumda bulundurulmadığı takdirde trafiğe çıkarılamayacağı düzenlenmiştir. Yine aynı kanunun “Trafik belgesi verilmesi için zorunlu belgeler” başlıklı 24 maddesinde, bir araç için trafik belgesi verilebilmesi için, araca ait tescil belgesi ve mali sorumluluk sigorta belgesinin ibrazı zorunlu olduğu düzenlenmiştir.

Aynı kanunun “Mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu” başlıklı 91 maddesinde ise, işletenlerin, bu Kanunun 85 inci maddesinin birinci fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunda oldukları açıkça belirtilmiştir. Aynı maddenin devamında, geçerli teminat tutarları üzerinden Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası bulunmayan araçlar trafikten men edileceği ve Turistlere ait taşıtlarla, milletlerarası çok taraflı veya karşılıklı anlaşmalar kapsamına giren yabancı plakalı taşıtların Türkiye’de geçerli milletlerarası anlaşmalarla kabul edilmiş sigortaları yoksa, bunlar için zorunlu mali sorumluluk sigortası Türkiye sınırlarına girişleri sırasında yapılır, denmektedir. (Bu konu ile alakalı makalemiz: Yabancı Plakalı Araçla Kaza Yaparsak?)

Tüm bu bilgiler ışığında, Zorunlu Trafik Sigortası’nın neden zorunlu olduğunu öğrenmiş oluyoruz.

Peki, Zorunlu Trafik Sigortası olmayan bir araç ile kazaya yaparsak ve kusur sigortası olmayan tarafta olursa, kime nasıl talepte bulunacağız?

Sigortacılık Kanunu’nun 14. Maddesinin ikinci bendine göre, trafik kazası esnasında, üçüncü kişilerde oluşan bedensel zarar meydana gelmişse ve kazaya neden olan aracın o tarihte geçerli olan teminat tutarları dahilinde Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmamışsa, oluşan bu bedensel zararlara ilişkin Güvence Hesabı’nın sorumluluğuna gidilecektir.

Peki ya maddi zararlar için?

Maddi zararlar için, Güvence Hesabı’nın sorumluluğuna gidemiyoruz ne yazık ki. Bu durumda, kusurlu aracın işleteni aleyhine dava yoluna gitmemiz gerekecektir.

İSTANBUL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 9. HUKUK DAİRESİ E. 2017/1262 K. 2018/1680 T. 6.12.2018

“Dava, trafik kazası nedeniyle meydana gelen araç hasarının …ndan tahsili istemine ilişkindir.

…’na başvurulabilecek hallere ilişkin olarak, 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 14/2-b maddesinde “Rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dâhilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar” düzenlemesine yer verilmiş, aynı mahiyetteki düzenleme, … Yönetmeliği’nin 9/1-b maddesinde de yer almıştır. Araç hasarları …ndan talep edilebilecek zararlardan olmadığından mahkemece bu yönde verilen kararda isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmaktadır.”

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here