Ana sayfa Sigorta Hukuku Yabancı Plakalı Araçla Kaza Yaparsak?

Yabancı Plakalı Araçla Kaza Yaparsak?

Yabancı Plakalı Araçla Kaza Yaparsak
Yabancı Plakalı Araçla Kaza Yaparsak

Yabancı plakalı bir araç ile kaza yaparsanız ve haklıysanız, tazminat başvurusu nereye yapılır?

Uluslararası turistik/ticari faaliyetlerin her gecen gün büyümesiyle beraber, ülkeler arasındaki karayoluyla seyahat ve taşımacılık faaliyetlerinde de ayni oranda büyüme kaydedilmiştir. Ancak ulusal sınırlar içerisinde geçerli olan trafik sigortaları, uluslararası boyuttaki bu tip faaliyetler karşısında yetersiz kalmış, uluslararası geçerliliğe sahip bir sigorta sistemine ihtiyaç duyulmuştur. Bu durum yabancı plakalı bir aracın ülkemiz topraklarında seyretmesini yakından ilgilendirmektedir.

Bu ihtiyaç doğrultusunda, yeşil kart sigorta sistemi meydana getirilmiş ve sisteme üye ülkeden herhangi birinde plakası kayıtlı olan araç sahibi, sınırda başka bir sigorta poliçesi yaptırmak zorunda kalmadan, üye başka ülkeden herhangi birine geçtiğinde, gidilen ülkenin hukuksal düzenlemesi kapsamında da geçerli olan, bundan başka herhangi ek bir işlem yada ücret gerektirmeden, gidilecek olan yabancı ülkede geçerli olan bir sigortaya sahip kabul edilir ve gidilen yabancı ülkede yeni bir sigorta yaptırılmasına gerek kalmaz.

Bu bilgiler ışığında, yabancı plakalı araçların Türkiye’ye girebilmeleri için, geçerli bir trafik sigortaları olmarı gerekmektedir. Bu nedenle, ya geçerlilik alanı olarak içinde Türkiye’yi de alan bir yeşil kart sistemine üye bir sigortaya sahip olmalı ya da Türkiye sınırında bulunan sigorta acentelerinden birinde sigorta yaptırmaları zorunluluktur. Sonuç olarak, Türkiye’ye giriş yapmak isteyen yabancı plakalı araç, yukarıda belirttiğimiz 2 ihtimaden biri dahilinde, TC Karayollarında seyredebilir.

Eğer yabancı plakalı aracın Yeşil Kart Sigorta Poliçesi veya Türkiye’de geçerli bir sigortası yoksa,

Gümrük Yönetmeliği’nin 587/d maddesinde, Yeşil Kart Sigorta Poliçesinin süresi bitmiş veya poliçede Türkiye ibaresinin (TR) üzeri çizilmiş ise, bu araçların Türkiye’ye sokulmayacağı düzenlenmiştir. Bu durumda, eğer yabancı plâkalı aracın Yeşil Sigorta Poliçesi yoksa, bu araç yönetmeliğin bu maddesine aykırı olarak Türkiye’ye girmiş olmasını, “hizmet kusuru” olarak değerlendirilecek ve bundan zarar görenler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na karşı dava açarak, zararlarını talep edeceklerdir. bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde, idare, güvence hesabı ile birlikte bu zarardan sorumludur. Bu görüşte Yargıtay kararları vardır.

Peki, yabancı plakalı araç geldi çarptı, ne yapacağız?

İlkin, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’na başvuracağız!

Tüm sıhat şartlarına sahip, geçerli bir yeşil kartı bulunan yabancı plakalı araç, Türkiye sınırları içersinde bir kazaya karışarak bir zarara sebep olursa, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu (TMTB), yeşil kartı düzenleyen yurt dışındaki sigortacı adına devreye girerek zarar gören üçüncü şahısların zararlarını karşılamaktadır.

Başvuru nasıl yapılır?

TMTB tarafından hazırlanmış matbu başvuru formu doldurulduktan sonra, bu form zarar gören aracın ruhsat sahibi tarafından imzalanmalı ve gerekli belgeler eklenerek e-posta ya da kargo ile gönderilmelidir.

Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?

1- Eksiksiz doldurulmuş ve mağdur araç sahibi tarafından imzalanmış başvuru formu,

2- Trafik polisi tarafından düzenlenen Kaza Tespit Tutanağı veya taraflarca düzenlenmiş Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı,

3- Zarar gören araca ait ruhsat kopyası,

4- Kazaya neden olan yabancı plakalı araca ait yeşil kart veya yeşil kart bilgisi,

Hasar dosyası açıldıktan sonra TMTB tarafından hangi işlemler yapılır?

Başvuru formu ve gereken belgeler büroya ulaştıktan sonra, belgeler arasında kazaya neden olan yabancı plakalı araca ait bir yeşil kartın olup olmadığı kontrol edilir.

Belgeler arasında Yeşil kart belgesi var ise, bunu düzenleyen sigortacıdan yeşil kartın geçerli olduğuna ilişkin onay sorulur. Yeşil kartın geçerliliği ile ilgili cevap süresi her dosya bakımından değişiklik göstermektedir.

Belgeler arasında Yeşil kart bilgi ya da belgesi yok ise, bu durumda yabancı plakalı araç için yeşil kart sigortası düzenlenip düzenlenmediği ve düzenlendi ise sigortacısının hangi şirket olduğuna ilişkin yabancı ülkelerdeki bürolarla yazışma yapılarak araştırma yapılır.

1 YORUM

  1. Yabanci plakali araclar icin Turkiye’de zorunlu mali sigorta yaptirilir diyorsunuz. Fakat konustum butun sigorta sirketleri, TR plaka olmadan sigorta yapmadiklarini belirtti. Ben arabami ABD den gonderiyorum. ABD yesil sigorta ulkesi olmadigi icin, ABD den de sigorta yaptiramiyorum. Sonucta ben nereden sigorta yaptırabilirim?

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here